247596607 10228616229459435 7997294236582502338 n 1 450 x 600

Turleder: Bent
Referent: John
Øvrige deltagere: Erik, Christian, Mogens, Kaj, Tonni og Karen (gæst)
Vejrudsigten sagde svag til let vind i det sydlige hjørne og mulighed for sol.
Vi mødte 6 klubmedlemmer og en gæst ved klubhuset i god tid, fik pakket traileren med kajakker, og fik fastlagt dagens tur til Fænø og Fænø Kalv, men så stod vi fortvivlede og ventede på Tonni, for det var ham, der skulle komme med maden.
Lige da Bent havde gjort klar til at sende en nødraket op, kom Tonni med dækstumper fløjtende om ørerne.
Han havde simpelthen hængt fast i noget vejarbejde på Østerbro.
Vi blev enige om at køre til Fænø Odde Rasteplads, hvor der er perfekt At sætte kajakkerne i. Mogens trak traileren med kajakker, og han modstod Kajs forslag om snedige genveje, så vi ankom samtidig med den anden bil .
Vi roede i samlet flok over det smalle sund mod Fænø Havn, og så roede vi mod uret rundt om Fænø. Det første stykke lå vandet lige som et stuegulv, men da vi nåede ned omkring sydsiden, kom der en smule bølger. Vi var så et par stykker, der undlod at ro uden om bundgarnene, for vi kunne sagtens få kajakken til at glide hen over garnets rad, som var lige i vandoverfladen. Kaj syntes imidlertid, at han ville ligge stille og nyde den smukke udsigt over Lillebælt, så han kom til at hænge fast, men det var ikke værre, end at Christian kunne hjælpe ham fri.
Lige inden vi kom om til vestsiden, holdt vi den første kaffepause. Under pausen blev vi enige om at ro over til Fænø Kalv for at turen ikke skulle blive alt for kort.
Straks vi landede på Fænø Kalv, gik forberedelserne til dagens kulinariske højdepunkt i gang. Under madlavningen kom en lille hund og blandede sig i madlavningen. Et øjeblik efter kom hundens ejer og spurgte om vi kunne hjælpe ham med ild til hans pibe. Selv om et Trangia stormkøkken giver en god sikkerhed mod at antænde naturbrande, gav det dog lidt problemer med det høje græs, så vi var nødt til at have et brandsikkert underlag - - - intet problem, for der stod en spade, som var velegnet til formålet. Senere viste det sig, at spaden stod lænet op ad et skilt, hvor der stod dette lille stykke poesi:
Når naturen kalder,
med pres på dine balder,
så brug trygt denne spade,
og lav ej anden skade.
Nå, aspargessuppen smagte under alle omstændigheder skønt.
Efter maden skulle vi på den obligatoriske vandretur, hvor vi altid bliver klogere på områdets kultur og historie.
Øen er jo ikke ret stor, men den blev under svenskekrigen midt i sekstenhundredetallet omdannet til en stor skanse, hvor artilleriet kunne dække sejladsen gennem Lillebælt. På den flade del af øen står en forladt traktor, som vi trods behjertede forsøg ikke kunne få liv i, men Kaj fik alligevel genoplivet lidt af sin ungdoms kørsel med traktor.
Herefter skulle vi tilbage til den fynske kyst, og her dikterede turlederen, at vi skulle sigte mod borgbanken. Det var endnu et historisk indslag i turen. Borgbanken stammer fra en borg som Erik Klipping opførte omkring år 1260, men den er først nævnt i skriftlige kilder i 1295, da Erik Menved sluttede fred med den norske konge på borgen. Borgen blev så ødelagt under svenskekrigen, at den ikke kunne genopføres . Der er for øvrigt 54 trappetrin op ad borgbanken. Her nød vi eftermiddagskaffen med Christians chokolade.

”På vejen fra Fænø Kalv til borgbanken så vi både sæl og marsvin”
Herefter manglede vi kun et kort stykke langs kysten til udgangspunktet, hvor vi var et par stykker, der sluttede af med en frisk dukkert.
Det var absolut ikke sæsonens længste mandagstur. Med lidt kreative afrundingsregler kunne den kun lige komme op på 14 km
John

.